Nevşehir Valiliği
Nevşehir Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Nevşehir Valiliği
Nevşehir Valiliği

EMİSYON KONULU ÇEVRE İZNİ OLAN İŞLETMELERİN DİKKATİNE

29 Şubat 2016
EMİSYON KONULU ÇEVRE İZNİ OLAN İŞLETMELERİN DİKKATİNE

EMİSYON KONULU ÇEVRE İZNİ OLAN İŞLETMELERİN DİKKATİNE

 

 

İlimiz sınırları içerisinde faaliyetlerini sürdürmekte olan emisyon konulu çevre iznine sahip işletmelerin izin koşulları içerisinde yer alan iki yılda bir teyit zorunluluğu hususunda uygulamada farklı yorumların ortaya çıkmasından dolayı açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulmuştur. Şöyle ki;

 

2872 sayılı Çevre Kanunu’na ve 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak 03.07.2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve muhtelif tarihlerde değişikliğe uğrayan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin Teyit zorunluluğu başlıklı 14. Maddesinin 1. Bendinde;

(Değişik:RG-13/4/2012-28263) İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur.” hükmü yer almaktadır.

Bu bağlamda işletme sahiplerinin tesislerinden sorumlu çevre görevlisi/çevre görevlileri ile koordinasyon halinde bulunarak emisyon ölçüm rapor tarihinden itibaren iki yıllık süre dolmadan emisyon teyit ölçümlerini yaptırmaları ve raporlandırmaları, ölçümü yapan laboratuvardan raporlarını alarak tesislerinde muhafaza etmeleri gerekmektedir.

 

Aksi takdirde teyit ölçümlerini Yönetmelikte belirtilen sürelerde yaptırmayan işletmelerin çevre izinleri Yönetmeliğin 17. Maddesinin 1-(ç) fıkrası gereği iptal edilecek ve işletmelerin faaliyetleri durdurulacaktır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine göre her bir tesise 49.095 TL idari para cezası uygulanacaktır.

 

ÇED VE ÇEVRE İZİNLERİNDEN SORUMLU ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır